Samochód wyścigowy o masie 1200kg w pewnej chwili miał szybkość 140km/h, a po dwóch sekundach 212km/h.Oblicz wartość przyspieszenia tego samochodu.Wynik podaj w metrach na sekundę kwadrat.Oblicz wartość wypadkowej działającej na samochód w tym przedziale czasu.

PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!!!

1

Odpowiedzi

2010-03-17T16:48:29+01:00
Na początek liczysz przyrost prędkości (delta) V=212-140= 72km/h= 20m/s
następnie z wzoru liczymy przyspieszenie a=(delta)v/t= 20/2=10 m/s

a siłę ze wzoru F=m*a= 1200*10= 12000N= 12kN i tyle
5 3 5