Rozwiąż równania i sprawdź rozwiązanie

1-(x-3 kreska ułamkowa : 2) = 2x

2- (x-1 kreska ułamkowa :3) = x

Tam nie ma żadnych nawiasów, zrobiłem je tylko dlatego aby było wiadomo dokładnie co jest nad/pod kreską ułamkową.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

2

Odpowiedzi

2010-03-17T17:10:07+01:00
1-(x-3 kreska ułamkowa : 2) = 2x

1-(x-3/2)=2x *2
2-x+3=4x
-5x=-5 /-5
x=1


2- (x-1 kreska ułamkowa :3) = x

2-(x-1/3)=x *3
6-x+1=3x
-4x=-7 /-4
x= 1 3/4
2010-03-17T17:18:41+01:00
A) 1-[x-3 kreska ułamkowa :2]=2x | *2
2-(x-3)=4x
2-x+3=4x
-x+5-4x=0
-5x=-5 |:(-5)
x=1
b) 2-[x-1 kreska ułamkowa :3] =x |*3
6-x+1=3x
-x-3x=-7
-4x=-7|:(-4)
x=7 kreska ułamkowa 4