Odpowiedzi

2010-03-17T17:18:36+01:00
Liczymy objętość:

30cm * 60 cm * 40 cm = 72 000 cm sześciennych

Liczymy ile objętości jest zajęte 5/6 :

(72 000 cm sześciennych : 6) * 5 = 60 000 cm sześciennych

60 000 cm sześciennych = 60 dm sześciennych

1 dm sześcienny = 1 l
60 dm sześciennych = 60 l


1l = 1kg
60l = 60kg

60kg + 6,5 kg = 66,5 kg


Odpowiedź : Archiwum z wodą waży 66,5 kg.
2010-03-17T17:24:39+01:00
Pp=60*40=2400
V=2400*30=72000cm³
⅚*72000=60000cm³
1l=1000cm³
60000cm³=60l
60l=60kg
60kg+6,5kg=66,5kg