Tu jest pare zadan :) gimnazjum kl 1 podrecznik- MAtematyka2001
Tata MArcina tankuje paliwo na stacji benzynowej. Obowiązuja tam podane niżej ceny. Samochód taty Marcina zużywa średnio 8.5 litra benzyny bezołowiowej 98E na 100km . Bak w tym samochodzie ma 55 litrów

cennik
olej napędowy 3,10
95E 3,85
98E 4.10
zad1
o ile złotych więcej trzeba zapłacić za benzynę 98E niż za benzynę 95E potrzebną do przejechania 100km? (przyjmij, ze samochod spala taką samą ilość benzyny każdego rodzaju)
zad2
Jaką drogę moze przejechać ten samochód na 34l benzyny
zad3
ile kosztuje zatankowanie benzyną 98E baku do pełna w tym samochodzie, jeżeli w baku jest 5 litrów paliwa
za4
ile benzyny zużyje samochód taty MArcina na dystansie 120km?
zad5
ile kosztuje benzyna 98E, którą opisany samochód spala na dystansie 120km
BArdzo prosze o prawidłowe odp to jest dla mnie ważne daje max pnkt

1

Odpowiedzi

2009-10-26T18:14:14+01:00
1. do przejechania 100 km potrzeba 8,5 l benzyny
8.5 x 3,85=32,725≈32,72 zł za 95E
8,5 x 4,1=34,85 zł za 98E

34,85-32,725=2,125≈2,12 zl
2,12 zl trezba bedzie wiecej zaplacici za benzyne 98 E niż za 95E

2. 8.5l - 100km
34l - x
z proporcji 8,5x=34*100
x=400 km
na 34 l benzyny można przejechać 400 km

3. jeśli jest 5 litrów a bak ma 55 to trzeba jeszcze zatankowac 55-5= 50 l benzyny

50 *4,1=205 (zl)

Jesli w baku jest 5 litrow paliwa to zatankowanie do pelna baku benzyną 98E bedzie kosztowało 205 zł.

4. na 100km-8.5l
120km- x l
z proporcji: 100x=8,5*120
100x-1020
x=10,2 l
Na dystansie 120 km zużyje 10,2 l benzyny

5. z poprzedniego zadania wiemy ze na dystnsie 120 km zużyje 10.2 l benzyny
10,2*4,1=41,82 zł

Benzyna 98E, która samochód zuzyje na dystansie 120 km kosztuje 41,82 zł


proszę bardzo jakby jakies pytania to pisz
3 4 3