Odpowiedzi

2010-03-17T17:30:23+01:00
1 300-100%
x-80%
x=300*80/100=240zł
240-100%
x-90%
x=240*90/100=216zł

2
500-100% 500-350=150zł
150-x%
150*100/500=70%
1 1 1
  • Użytkownik Zadane
2010-03-17T17:31:50+01:00
Zad.1
20%=0,2
0,2*300zł=60-wysokość I obniżki
300-60=240zł
10%=0,1
0,1*260zł=24zł- wysokość II obnizki
240zł-24zł=216zł
Odp.: Obecnie buty kosztują 216 zł.

Zad.2
500zł-350zł=150zł
Odp.: kurtka jest droższa od spodni o 150zł.
1 1 1
2010-03-17T17:33:16+01:00
1.
20/100*300=0,2*300=60
300-60=240---> cena po pierwszej obniżce

10/100*240=0,1*240=24
240-24=216---> cena po drugiej obniżce

Odp. Cena butów obecnie wynosi 216zł.

2. Chodzi ile w procentach.? ; ]
1 1 1