Odpowiedzi

2010-03-17T17:42:45+01:00
X - ilość piątek
y - ilość czwórek

x + y = 12
5x + 4y / 12 = 4,75 /*12

x = 12 - y
5x + 4y = 57

5(12 - y) + 4y = 57
60 - 5y + 4y = 57
-5y + 4y = 57 - 60
-y = - 3
y = 3

x = 12 - 3
x = 9

Odp: Na świadectwie Zuzanna ma 9 piątek.
2010-03-17T17:46:12+01:00
9*5=45
4*3=12
12+45=57
57/12=4,75
odp. Zuzanna na świadectwie ma 9 piątek.

pomogłam??????