1. dwie trzecie wszystkich pracowników filmy klops stanowią sprzedawcy a jedną piątą urzędnicy oprócz tego firma ta zatrudnia sprzątaczke dyrektora i 2 zastępców
2.w konkursie było 18 zadań w tym 10 zadań za 4 punkty i 8 za 5 punktów za każde wskazanie błędnej odpowiedzi odejmowano jedną czwartą punktów możliwych do zdobycia za zadanie . marta wskazała odpowiedzi przy wszystkich zadaniach za 4 punkty wszystkie jej odpowiedzi były dobre wsumie zdobyła 67,5 punktów na ile pytań odpowiedziała prawidłowo

2

Odpowiedzi

2011-08-11T09:59:12+02:00

Zadanie 1:

 

x-liczba\ wszystkich\ pracownikow\ firmy\ KLOPS\\\frac{2}{3}x-liczba\ sprzedawcow\\\frac{1}{5}x-liczba\ urzednikow\\1-sprzataczka\\1-dyrektor\\2-zastepcow\ dyrektora

 

\frac{2}{3}x+\frac{1}{5}x+1+1+2=x\\\frac{10}{15}x+\frac{3}{15}x+4=x\\\frac{13}{15}x+4=x\\x=\frac{13}{15}x+4\\x-\frac{13}{15}x=4\\\frac{2}{15}x=4\ /\cdot\frac{15}{2}\\x=4\cdot\frac{15}{2}\\x=30\\

 

30-liczba\ wszystkic\ pracownikow\\sprzedawcy:\ \frac{2}{3}\cdot30=20\\urzednicy:\ \frac{1}{5}\cdot30=6

 

Zadanie 2:

 

w\ sumie\ 18\ zadan\\10\ zadan\ po\ 4\ pkt\\8\ zadan\ po\ 5\ pkt\\bledna\ odpowiedz:\ (-\frac{1}{4}pkt\ mozliwych\ do\ zdobycia\ za\ zadanie)

 

x-liczba\ poprawnych\ odpowiedzi(zadania\ za\ 5\ pkt)\\8-x- liczba\ niepoprawnych\ odpowiedzi

 

10\cdot4+5x-\frac{1}{4}(8-x)\cdot5=67,5\\40+5x-\frac{1}{4}(40-5x)=67,5\\5x-10+\frac{5}{4}x=67,5-40\\5x+1\frac{1}{4}x=27,5+10\\6\frac{1}{4}x=37,5\\6,25x=37,5\ /\ :\ 6,25\\x=6

 

laczna\ liczba\ poprawnych\ odpowiedzi:\\10+6=16

 

Odp:\ Marta\ odpowiedziala\ poprawnie\ na\ 16\ pytan.

2011-08-11T10:37:23+02:00

zad.1]

x= ilośc zatrudnionych

⅔x= liczba zatrudnionych sprzedawców

⅕x=liczba zatrudnionych urzędników

4=liczba pozostałych zatrudnionych [ sprzątaczka, dyrektor, i 2 zastepców]

 

⅔x+⅕x+4=x

4=x-(¹⁰/₁₅x+³/₁₅x)

4=x-¹³/₁₅x

²/₁₅ x=4

x=4:²/₁₅=4×¹⁵/₂=30

⅔ z 30=20

⅕ z 30=6

w ,, Klopsie,, pracuje: 30osób, w tym : dyrektor, 2 zastępców, 1 sprzataczka.20 sprzedawców i 6 urzędników.

zad.2

skoro  wszystkie zadania za 4 punkty zrobiła dobrze, to za te zadania, których było 10 otrzymała 4×10=40 punktów, czyli za resztę zadań otrzymała;

67,5-40=27,5 punkta

było 8 zadań za 5 punktów

x= liczba dobrze zrobionych zadań za 5 punktów

8-x= liczba źle zrobionych zadań za 5 punktów

5x-¼×5(8-x)=27,5

5x-10+1,25x=27,5

6,25x=27,5+10

x=37,5:6,25=6  czyli zrobiła dobrze 6 zadań za 5 punktów, a 8-6=2 zadania zrobiła źle

razem dobrze zrobiła 10 zadań za 4 punkty i 6 za 5 punktów, czyli ilośc poprawnie zrobionych zadań wynosi ; 10+6=16