Odpowiedzi

2010-03-17T18:57:09+01:00
3x+(-3y)+6+(-5z)=3x-3y+6-5z
-3+6+6-15=-6
2010-03-17T18:59:11+01:00
SUMA ALGEBRAICZNA
3x +(-3y)+6+(-5z)
PRZEKSZTAŁCENIE DLA UŁATWIENIA OBLICZEŃ:
3(x-y+2)-5z
x= -1 , y= -2 i z= 3
3*[(-1)-(-2)+2]-5*3=3*(-1+2+2)-3*5=3*3-15=9-15=-6
2010-03-17T19:03:36+01:00
3x+(-3y)+6+(-5z)=3x-3y+6-5z=3×(-1)-3×(-2)+6-5×3=-3+6+6-15=-6

WYJAŚNIENIE:
najpierw masz to zapisać w postaci sumy i stąd się bierze to:
3x+(-3y)+6+(-5z)
później trzeba się pozbyć nawiasów i stąd się bierze to:
3x-3y+6-5z
następnie zamiast x, y i z podstawiasz te liczby, które masz podane w treści zadania, a więc powstaje:
3×(-1)-3×(-2)+6-5×3
i dalej wykonujesz działanie

mam nadzieję, że pomogłam. pozdrawiam:*
PS. jeśli spodobała Ci się moja odpowiedź, proszę o naj:) pzdr;**