Zad.1
W lipcu 2000 roku dolar kosztowal 4,39zl. Ile trzeba bylo zaplacic za 102,50?? Ile dolarow mozana bylo kupic za 850 zlotch??

Zad.2
Pani Malinowska kupila 2 kurczaki. Jeden byl ciezszy od drugiego o 0.73 kg. Razem kurczaki wazyly 2,47 kg. Ile wazyl kazdy kupiony kurczak?

Zad.3
Pilka kosztowala 70zlotych. Jej cene podniesiono o 10% . A nastepnie obnizono o 10%. Czy koncowa cena jest wyzsza czy nizsza od poczatkowej ??

Zad.4
W pewnym gimnazjum 49% uczniow dojezdza do szkoly. w szkole uczy sie 400 uczniow. Ilu z nich nie dojezda do szkoly??

Zad. 5
W sklepi RTV jest promocyjna sprzedaz telewizorow.

Telewizor Anna -- 800zl. telwizor Hanna--750zl.
20% taniej! 10% taniej!

Ktory telewizor jest tanszy po obnizce?? O ile tanszy??

Prosze o szybka odpowiedz.... :)

1

Odpowiedzi

2010-03-18T14:31:45+01:00
Zad.1
102,50×4,39zl.= 449,975zł. ≈ 450zł - tyle trzeba było zapłacić za 102,50 dolarów
850zł ÷ 4,39zł = 193,62- tyle dolarów można było kupić za 850 zł

Zad. 2
2,47kg - waga 2 kurczaków
2,47kg - 0,73kg= 1,74kg- waga 2 kurczaków po odjęciu różnicy wagi
1,74kg :2= 0,87 kg- waga lżejszego kurczaka (jednego)
2,47kg- 0,87kg= 1,6kg- waga cięższego kurczaka (drugiego)

Zad.3
70zł- początkowa cena piłki
70zł × 10% = 7 zł- o tyle podniesiono cenę piłki
70zł+ 7zł= 77zł- cena piłki po podwyżce
77zł× 10%=7,7zł- o tyle obniżono cenę piłki
77zł- 7,7zł= 69,3zł- cena po obniżce
Odp. Końcowa cena jest niższa od początkowej.

Zad.4
400- liczba uczniów w szkole
49%- liczba uczniów dojeżdżających
400×49%= 196- liczba uczniów dojeżdżających
400-196= 204- liczba uczniów, którzy nie dojeżdżają do szkoły
Odp. Do szkoły nie dojeżdża 204 uczniów.

Zad.5
800zł- cena telewizora Anna
750zł- cena telewizora Hanna
800zł×20%= 160zł- o tyle obniżono cenę telewizora Anna
800zł-160zł= 640zł- cena telewizora Anna po obniżce
750zł×10%= 75zł- o tyle obniżono cenę telewizora Hanna
750zł- 75zł= 675zł- cena telewizora Hanna po obniżce
675zł-640zł= 35zł- o tyle jest tańszy telewizor Anna po obniżce
Odp. Po obniżce jest tańszy telewizor Anna o 35 zł.



Proszę bardzo:):)