Pani Anna ważyła o 3 kg mniej niż pani Zofia. Po kuracji odchudzającej pani Anna waży o 15% mniej,a pani Zofia o 15 kg mniej i obie ważą tyle samo.Ile kilogramów ważyła każda z tych pań przed kuracją odchudzającą.



Prosze o dobrą odpowiedz.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T19:09:46+01:00
waga Zofii --> x
waga Anny --> x-3
waga Anny po odchudzaniu --> 85%(x-3)
waga Zofii po odchudzaniu-->x-15

85%(x-3)=x-15
0,85(x-3)=x-15
0,85x-2,55=x-15
0,85x-x=-15+2,55
-0,15x=-12,45 //: -0,15
x=83
83-3=80
odp.Zofia ważyła 83kg a Anna 80kg
1 5 1
2010-03-17T19:11:41+01:00
Pani Ania x
Pani Zofia y

x=y-3
x-15%x=y-15

x-0,15x=y-15
y-3-0,15x=y-15
y-0,15x-y=-15+3
-0,15x=-12
x=80
y=x+3=80+3=83

Pani Ania x=80kg
Pani Zofia y=83 kg

Spr.
80=83-3

80-0,15*80=83-15
80-12=68
68=68
Odp.
Przed kurcją Pani Ania ważyła 80kg, a Pani Zofia 83 kg.
pozdrawiam:)


1 5 1
2010-03-17T19:11:54+01:00
X-pani Ania
y-pani Zofia

x = y - 3
0,85x = y - 15

x = y - 3
0,85 × (y - 3) = y - 15

x = y - 3
0,85y - 2,55 = y - 15 / -0,85y

x = y - 3
-2,55 = 0,15y - 15 / +15

x = y - 3
12,45 = 0,15y / :0,15

x = y - 3
y = 83

x = 83 - 3
y = 83

x = 80 (kg)
y = 83 (kg)

Odp. Pani Ania ważyła 80 kg, a pani Zofia 83 kg.



1 5 1