Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T19:09:55+01:00
Waga Zofii x
waga Anny x-3

po kuracji:
waga Zofii x-15 bo schudła 15 kg
waga Anny (x-3)-15%*(x-3) czyli od jej początkowej wagi odejmujemy 15% tej wagi

skoro po kuracji obie ważą po tyle samo to:
x-15 = (x-3)-15%*(x-3)
x-15 = x-3 -0,15*(x-3)
x-15 = x-3 -0,15x + 0,45
0,15x = 12,45
x = 83 kg
2010-03-17T19:13:13+01:00
X - waga Anny
y - waga Zofii

robisz układ równań:

x + 3 = y
0,85x = y - 15

(podstawiasz y)
x + 3 = y
0,85x = x + 3 - 15

x + 3 = y
-0,15x = -12 / *(-1)

x + 3 = y
0,15x = 12 / : 0,15

x + 3 = y
x = 80

80 + 3 = y
x = 80

y = 83
x = 80

Przed kuracją Anna ważyła 80kg, a Zofia 83kg.