Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T19:29:04+01:00
A) 3(2x-1)+4(1-x)

6x-1+4-4x=10x+3

b) 2(7x+5)-6(x-2)

14x+10-6x-12=8x+10

c) -2x(8-x)-5(x do potegi drugiej + 3x)
-16x-2x²-5x²+3x= -7x²-13x


d) 5(3-2x)-4x+6)*3
15-10x-12x+18=-22x+33

gdyby coś to przepraszam za błędy, dawno nie miałam tego tematu :))

2010-03-17T19:31:28+01:00
A.6x-3+4-4x=2x+1. B.14x+10-6x+12=8x+22. C. -16x+2xKwadrat-5xKwadrat-15x=-3xKwadrat-31x. Jeżeli przykład D.wygląda tak 5(3-2x)-(4x+6)*3. to odp jest taka: (15-10x-6x-6)*3=(-16x-9)*3=-48x-27.