Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-17T21:15:00+01:00
D)
a-z2b=z2c Chodzi o z do kwadratu?)
-z^b-z^c= -a
z^b+z^c=a
z^(b+c)= a
z^= a:(b+c) ------> zamiast dzielenia można dać kreskę ułamkową)
z= pierwiastek a:(b+c) -----> licznik i mianownik pod pierwiastkiem
(^oznacza do kwadratu)
e)
az2-bc=c(z2+a)
az^-bc=cz^+ac
az^-cz^=ac+bc
z^(a-c)=ac+bc
z^= (ac+bc):(a-c)
z= pierwiastek (ac+bc):(a-c) ->licznik i mianownik pod pierwiastkiem)

f)
a/b=1-z2/c (mnożymy obie stony równania przez b,c)
ac=1bc-bz^
ac-bc= -bz^(mnożymy obie strony przez -1)
-ac+bc=bz^
z^= -ac+bc:b
z= pierwiastek -ac+bc:b (całe wyrażenie pod pierwiastkiem)
lub
z=pierwiastek c(-a+b):b