Zad1
za 10 lat ojciec z synem będą mieli razem 100 lat .Przed 10 laty syn był cztery razy młodszy od ojca .Ile lat ma obecnie każdy z nich ?
zad2
Rowerzysa przejechał drogę 30 km w czasie 1,5 godziny .W jakim czasie przejechał tę drogę gdy jego prędkość wzrośnie o 5 km/h.
zad3
Kolarz w ciągu 6 sekund przejeżdza drogę 54 metrów .Jle kilometrów przejedzie z tą prędkością w czsie 1 godz i 20 min .
zad4
ojciec jest 5 razy cięższy od syna i 8 razy cięższy od córki .Razem z matką ważą 54 kg cała rodzina waży 160 kg .ile waży ojciec ile syn a ile córka .
dobrą odpowiedz wynagrodze i najszybszą proszę pisać które to zadanie i dane szystki zadanie mają być na jednej niewiadomej daje naj:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T15:22:44+01:00
Zad 1
x-wiek syna
y-wiek ojca

y+x+10=100
y-10=4(x-10)

y=90 - x
80-x=4x-40

y=90-x y=66
x=24

Syn ma 24 lata, a ojciec 66.

Zad 2
V= 30/1,5 V=20 km/h t=30/25 t=1,2 h

Zad 3

v=54/6 v=9m/s
9*4500=43200m=43.2km
43,2km

Zad 4
o=5s s=106/5= 21,2kg
o=8c c=106/8=13.25
s+c+m=54 m=54-21,2-13.25=19,55kg
o+s+c+m=160 ---> o=160-54=106kg

ojciec 106 kg
matka 19,55kg
córka=13,25kg
syn 21,2 kg