Jak oblicza się przyklady równań z dwoma niewiadomymi???? np:3(x-2)=x.Jak to sie oblicza, nie tylko ten przykład ale inne, jak i co sie mnozy, co z tymi ,,x``trzeba robic gdzies przezucac.Pomocy.Nie podawajcie tylko rozwiazania ale wytłumaczcie!:-)

3

Odpowiedzi

2010-03-18T15:11:36+01:00
No więc tak: np. : 3(x-2)=x czyli : po 3 gdy nie ma żadnego znaku to znaczy je jest tam mnożenie. czyli :3*(x-2)=x . 3 razy x to jest 3x, a 3 razy -2 to jest -6. Więc: 3x -6 = x i teraz przenosimy x na lewą stronę, a liczby na prawą. więc będzie tak: 3x przepisujemy a x przenosimy na 2 stronę (lewą) i zmieniamy znak na przeciwny 3x-x= -6 i rozwiązujesz : 2x=-6 teraz to dzielisz na 2 czyli : 2x=-6/2 więc x=-3
2 4 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T15:12:36+01:00

Analizując ten przykład,
1)na początku mnożysz wyrazy w nawiasie przez 3.
3(x-2)=x
3x-6=x
2) Następnie wyrazy z niewiadomą muszą znaleźć się z jednej strony, a wyrazy bez niewiadomej z drugie. Przenosząc wyrazy z jednej na drugą stronę zmieniasz znak na przeciwny.
3x-x=6
3)Teraz dodajesz lub odejmujesz wyrazy podobne:
2x=6
4) Między 2 a x jest znak razy 2 razy x=6
5) żeby obliczyć x mysimy 6 podzielić przez 2
x=6:2
x=3
6) Sprawdzenie za x podstawiasz 3 w pierwszym równaniu
3(3-2)=3
3*1=3
3=3
Czyli lewa strona = prawej
pozdrawiam:)
5 4 5
2010-03-18T15:14:45+01:00
Ogólnie to w takich działaniach są dwie strony lewa i prawa..
np. ...+...+...(lewa strona równania)=...-...+...(prawa strona równania)
niewiadome, czyli x przenosisz na lewą stronę równania (czyli na lewą od znaku =(równa się)), a zwykłe liczby bez niewiadomej na prawą stronę równania, a przy przenoszeniu na drugą stronę zmieniasz znak na przeciwny.
np.
2x-3=2+4x
2x-4x=3+2
-x=-2,5
x=2,5
Jedna jeżeli masz nawiasy z mnożeniem przed to najpierw wykonujesz mnożenie!
Metoda rozwiązywania równań:
1. Pozbywamy się nawiasów.
2. Likwidujemy mianowniki ułamków.
3. Przenosimy wyrazy z niewiadomą na lewą stronę równania, a bez niewiadomej na prawą. Przy przenoszeniu jakiejś liczby na drugą stronę równania zmieniamy znaki wyrazów na przeciwne.
4. Redukujemy wyrazy podobne po lewej i po prawej stronie równania.
5. Dzielimy obustronnie równanie przez współczynnik przy niewiadomej
np.:
3(x+1)-2(3x-4)=7x-5
3x-6x-7x=-5-3-8
-10x=-16 |:(-10)
x=16/10
x=1,6
3 4 3