Odpowiedzi

2010-03-18T18:17:56+01:00
Kapustę kiszoną można było kupic praktycznie wszędzie i odkąd pamiętam. Na dzien dzisiejszy duży wybór polskich produktów oferuje między innymi Tesco i Morrisons. Na półkach głównie w TESCO można znaleźć między innymi: dobry polski twaróg, kapustę kiszoną, ogórki kiszone,wędliny, sery, Danio, soki Tymbark, Kubuś, pasztety, musztardę, zupy, gotowe posiłki typu gołąbki, klopsiki czy bigos, słodycze i tym podobne. W Morrisons jest też wybór polskich wędlin - krakowska, podlaska, sopocka i również piwo Zywiec czy Lech. Jeśli angielskie supermarkety ci nie odpowiadają bądz też nie maja tego na co masz ochotę masz do wyboru robienie zakupów w polskich sklepach, lub nie polskich, ale sprzedających polską żywność. Sklepy otwarte są często do późna i również w niedziele.


Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T18:22:24+01:00

Polska kuchnia jest dość bogata i niezbyt zdrowa, ale wielu ludzi mówi, że jest bardzo gustowna. Na śniadanie zwykle jedzą się masło, dżem lub miód, jak szynka, kiełbasa i gotowane jajka.
Lunch nie jest bardzo popularny w naszym kraju. Zamiast tego, ludzie jedzą drugie śniadanie.
Na obiad jedzą zupy jak barszcz czerwony, ogórkowa, grzybowa czy inne warzywne. Danie główne składa się z ryb pr mięsa, ziemniaków i warzyw.
Najbardziej typowe mięso to schab zwykle podawany z kapustą kiszoną kapustą lub duszone.
Niektóre inne dania są: wołowina, stek tatarski lub "bigos". Tartare jest mielonego surowca stek podany z jajka, żółtka, cebuli, ogórka i oleju sałatkowego. "Bigos" to gulasz z kapusty i kilku rodzajów mięsa.
Jest to tradycyjny posiłek tylko Polski, ale niektóre kraje lubią to jeść.







Polish cuisine is rather rich and not very healthy, but many people say that is very tasteful. For breakfast they usually have a roll with butter, jam or honey, as well as ham, sousage and scrambled egs.
Lunch is not very popular in our country. Instead of it, people have a mid-morning snack.
For dinner they eat soups like red beet, cucumber, mushroom or vegetable ones. The main course comprises meat pr fish, potatoes and vegetables.
The most typical meat is a pork chop generally served with sauerkraut or stewed cabbage.
Some other dishes are: beef-steak Tartare or "bigos". Tartare is minced raw steak served with egg-yolk, chopped onion, pickle and salad oil. "Bigos" is a stew made of sauerkrat and several varieties of meat.
It is traditional meal only in Poland, but some foreingers like it too.