1. Z podanego równania wyznacz wskazaną niewiadomą.
a) 3x+a=2x+1, a
b) 2(x+m)=m-4x+5, m

2. Z podanego wzoru wyznacz niewiadomą x, wiedząc, że wszystkie niewiadome są liczbami dodatnimi.
a) ax+bc=4d
c) -4ax+b=2ax-c

3. Z podanego wzoru wyznacz niewiadomą a,wiedząc, że pozostałe niewiadome są liczbami dodatnimi.
a) V=a×b×c
b) L=2(a+b+c)
c) V=½a×b×h
d) V=⅓πa²×h

3

Odpowiedzi

2010-03-18T16:43:28+01:00
1.
a) 3x+a=2x+1
a=2x+1-3x
a=-x+1

b) 2(x+m)=m-4x+5
2x+2m=m-4x+5
2m-m=-4x+5-2x
m=-6x+5

2.
a) ax+bc=4d
ax=4d-bc /:a
x=4d-bc przez a

c) -4ax+b=2ax-c
-4ax-2ax=-c-b
-6ax=-c-b /:(-6a)
x=-c-b przez -6a
15 4 15
2010-03-18T16:51:42+01:00
Zad 1
a) 3x+a=2x+1
a=2x+1-3x
a=1-x
b) 2(x+m) = m-4x+5
2x+2m=m-4x+5
2m-m=-4x+5-2x
m=-6x+5
Zad 2
a) ax=4d-bc x=(4d-bc):a
b) -4ax-2ax=-c-b
-6ax=-(c+b) / -6a
x=(c+b):(6a) minus się skraca
Zad 3
a) a=V/(bc) V dzielone przez bc
b) L=2a+2b+2c
2a=L-2b-2c /2
a=L:2 - b - c lub inaczej zapisane a=0,5L-b-c
c) V=0,5abh /×2
2V=abh
a=2V/(bh)
d) V=⅓πa²h /3
3V=πa²h
a²=3V/(πh)
a=pierwiastek z {3V/(πh)}

1 1 1
2010-03-18T17:38:37+01:00
1.a)
3x+a=2x+1
a= -x+1

b)
2x+2m=m-4x+5
-6x+ 5=m

2.a)
ax+bc=4d
ax=4d-bc /:a
x= 4d-bc/a

b)
-4ax+b=2ax-c
-4ax+b+c=2ax /:2
-2ax+ (b+c)/2 = ax
(b+c)/2 = 3ax /:3a
(b+c)/6a = x

3.a)
a=V/bc

b)
L=2a+2b+2c /:2
L/2 = a+b+c
L/2-b-c = a

c)
V=½a×b×h /x2
2v= abh
a= 2v/bh

d)
V= ⅓ πa²×h /:h
V/h = ⅓πa² /*3
3V/h = πa² /:π
3V/hπ = a² /√
a = √3v/hπ (Pierwiastek z 3v/hπ)

2 3 2