Wykonaj redukcję wyrazów podobnych i oblicz wartość liczbową otrzymanego wyrażenia:

a) (4a-2b)-6a-(7b-8)= | dla a = 1 | | dla b = -1 |
__________________________________________

b) 12x-(5,5y+6z)-8,5x-(2,4y-z)=

| dla x = -2 | | dla y = 4 | | dla z =0,5 |

Proszę pomóżcie! Do poniedziałku chciałbym mieć rozwiązania:)!

3

Odpowiedzi

2010-03-18T16:43:40+01:00
A) 4a-2b-6a-7b+8=-2a-9b+8= -2+9+8= 15
b) 12x-5,5y-6z-8,5x-2,4y+z= 3,5x-7,9y-5z= -7-31,6-2,5= -41,1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-18T16:44:07+01:00
A) (4a-2b)-6a-(7b-8)=
4a-2b-6a-7b+8=-2a-9b+8
-2 * 1 - 9 * (-1) + 8 = -2 +9 + 8 = 15

b) 12x-(5,5y+6z)-8,5x-(2,4y-z)=
12x-5,5y-6z-8,5x-2,4y+z = 3,5x-7,9y-5z
3,5 * (-2) - 7,9 * 4 - 5 * 0,5 = -7 - 31,6 -2,5 = - 41,1
2010-03-18T16:53:29+01:00
A)
(4a-2b)-6a-(7b-8)=4a-2b-6a-7b+8=-2a-9b+8=-2+9+8=15

b)
12x-(5,5y+6z)-8,5x-(2,4y-z)=12x-5,5y-6z-8,5x-2,4y+z=3,5x-7,9y-5z=-7-31,6-2,5=-41,1