Odpowiedzi

2010-03-18T17:45:36+01:00
1.
cena kapelusza - x+100
cena piórka - x

110=x+x+100
2x=10 /:2
x=5

Odp:Kapelusz kosztuje 105zł a piórko 5 zł

2.
waga kukułki - x-5
waga zegara - x

5,5=x-5+x
2x=10,5 /:2
x=5,25

Odp: Zegar waży 5,25kg a kukułka o,25kg.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T17:46:04+01:00
A) 110zł-100zł=10zł


Odp:Kapelusz kosztuje 100zł, a piórko 10zł.


b) 5,5kg-5kg=O,5kg.


Odp:Kukułka waży 0,5kg, a zegar 5kg.


Daj naj;)
1 1 1
2010-03-18T17:46:45+01:00
Mialam to na matmie :)
1. x - piórko
x+100 - cena kapelusza
110 - cena kapelusza z piorkiem
x+x+100=110
2x= 110-100
x= 5 -cena piórka
100 +5=105
Odp Piorko kosztuje 5 zl, a kapelusz 105
2. waga zegara- x
x-5 = waga kukulki
x+x-5= 5,5
2x= 10,5 / 2
x= 5,25 - waga zegara
5,25- 5 = 0,25 - waga KUKULKI
Odp.zegar wazy 5,25 a kukulka 0,25

LICZĘ NA NAJ, BO TO JEST NA BANK GOOD.

1 4 1