Temat:Równania i nierówności..

Na placu zabaw bawią się dzieci. Połowa z nich gra w piłkę, 10% biega bez celu i krzyczy, 20% gra w gumę, a reszta, czyli sześcioro dzieci, bawi się w piaskownicy. Ile dzieci jest na placu zabaw.? ;)

zad.2

Pani Ania ważyła o 3kg mniej niż pani Zofia. Po kuracji odchudzającej pani Anna waży o 15% mniej, a pani Zofia o 15kg mniej i obie ważą tyle samo. Ile kilogramów ważyła każda z tych pan przed kuracją odchudzającą..? ; )

Heh.. z góry dzięki ;)) ;D

3

Odpowiedzi

2010-03-18T18:11:47+01:00
Zadanie 1.
x - ilość dzieci
1/2x - ilość grajacych w piłkę
0,1x - ilość biegających
0,2x ilość grających w gumę
6 - ilość bawiących się w piaskownicy

x = 1/2x + 0,1x + 0,2x + 6
x = 1/2x + 1/10x + 2/10x + 6
x = 5/10x + 3/10x +6
x = 8/10x + 6
x - 8/10x = 6
10/10x -8/10x = 6
2/10x = 6
x = 6 : (2/10)
x = 6*(10/2)
x = 6*5
x = 30

Odp. Na placu zabaw jest 30 dzieci

Zadanie 2.
x - Waga pani Zofii przed kuracją
x - 3 Waga pani Anny przed kuracją
x - 15 - Waga pani Zofii po kuracji
0,85x - Waga pani Anny po kuracji
x - 15 = 0,85(x-3)
x - 15 = 0,85 - 2,55 x - 0,85x = -2,55 + 15 0,15x = 12,45 / /0,15 x = 83 83 - 15 = 68 0,85 * 80 = 68
Odpowiedź: Waga pani Zofii przed kuracją - 83 kg
Waga pani Ani przed kuracją - 80 kg
2010-03-18T18:17:06+01:00
100%-(50%+10%+20%)=20%
20%=6
6:2=3
10%=3
50%=5 razy 3=15
6 +6+3+15=30
Odp.Na placu zabaw jest 30 dzieci
Najlepsza Odpowiedź!
  • smer
  • Początkujący
2010-03-18T18:25:09+01:00
1 zad
x-wszystkie dzieci
1/2---jedna druga--gra w piłke
10%x-biega i krzyczy
20%x-gra w gume
6-piaskownica

1/2x+0,1x+0,2x+6=x |*10
5x+x+2x+60=10x
5x+x+2x-10x=-60
-2x=-60|podzielic (-2)
x=30
ODP:Dzieci było 30


2 Zad

Przed dietą | Po diecie
Ania-- x-3 | 85%(x-3)

Zofia-- x | x-15

85%(x-3)=x-15

0,85x-2,55=x-15
0,85-x=2,55-15
0,15x=12,45 |*100
15x=1245|/15
x=83

Zofia 83kg-15=68kg
po

Anna 80-12=68kg
po

68kg=68kg

ODP:Pani Zofia ważyła 83kg przed kuracją , a pani Ania 80kg.
po
po