Odpowiedzi

2010-03-18T18:32:45+01:00
* 1-1,5 kg jabłek
* 500 g mąki pszennej
* 250 g masła
* 200 g cukru
* 2 żółtka

* 1 łyżka śmietany 18%
* 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
* 1, 5 łyżki bułki tartej
* 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
* odrobina cynamonu

1. Obrane i starte jabłka smażyć, dolewając wody, można dodać 1 łyżkę cukru i cynamon. ( piec, aż zmiekkną, jeśli zostanie woda, należy ją odlać można przez sitko). 2. Wsypać do miski proszek do pieczenia, mąkę, dodać śmietanę, masło i żółtka. 3. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, ktore należy rozwałkować. 4. Na blasze z folią aluminiową, równomiernie rozsypać bułkę tartą i położyć na nią 1 cz. rozwałkowanego ciasta. 5. Dodać smażone jabłka, następnie 2 cz. ciasta. 6. Piec przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. 7. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem (niekoniecznie). Smacznego :)
2010-03-18T18:42:29+01:00
Jabłecznik

1kg mąki
1 szklanka cukru
margaryna
2 łyżki oleju
4 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
jabłka
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Mąkę rozgnieść z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz z jajkami. wszystko ugnieść i dolać olej oraz cukier. Znowu wszystko zagnieść i rozwałkować. Włożyć na blachę. Weź miskę i wlej jabłka ze słoika oraz wsyp cynamon. Wszystko razem wymieszaj i wyłóż na rozłożone ciasto.