Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T16:11:27+01:00
W kelnerstwie tace dzielimy na małe(wiedeńskie) oraz duże. Inny podział uwzględnia materiał z którego zostały wykonane, tu wyróżnia się tace metalowe oraz z tworzyw sztucznych. Małe tace używane są często do podawania napojów dla jednej osoby. Tace z wysokim rantem preferowane są do obsługi w barach oraz pubach do noszenie dużej ilości kufli i pokali, do zbierania zużytej zastawy. Mogą służyć też do obsługiwania gości przy stoliku (serwisem niemieckim) lub do uzupełniania brakujących elementów nakrycia. Duże, prostokątne tace używa sie do przenoszenia elementów posiłku z kuchni oraz do obsługi room service. Nie mają swojego zastosowania przy stoliku. Tace owalne wykorzystywane są w serwisie pochodzącym ze Stanów zjednoczonych: kelner w lewej ręce trzyma tace, a w prawej podręczny rozkładany stolik- TRAY JACK, który musi rozłożyć jednym rucem. Po ustawieniu stolika kelner zsuwa na niego tace i korzysta z niego jak z stolka pomocniczego.
6 4 6