1. W sklepie ze słodyczami można kupić dwa rodzaje cukierków " Pawełki " po 10 zł 50 gr za kilogram oraz " Marcinki " - 1,2 razy droższe od Pawełków . Jle reszty zostanie z banknotu o nominale 20 zł po zakupieniu 30 dag "Pawełków " i 0,6 kg "Marcinków " ? Zapisz obliczenia


2. Jeśli do naczynia o pionowych ścianach wpadło w czasie deszczu tyle wody , że utworzyła ona na dnie warstwę o głebokości 2 mm , to mówimy , że spadło 2 mm wody . Do prostopadłościanego rowu o wymiarach dna 4m x 8m deszczu . Jle wiader o pojemności 10 litrów potrzeba , aby zmieścić taką ilość wody ? Zapisz obliczenia

2

Odpowiedzi

2010-03-18T18:48:52+01:00
10,50 zł/kg ------> cena za 1000 g Pawełków
1,2 * 10,50 zł/kg = 12,60 zł/kg --------> cena za 1 000 g Marcinków
30 dag = 300 g 0,6 kg = 600 g 300 g * 10,50 zł / 1000 g + 600 g * 12,60 zł / 1000 g = 3,15 zł + 7,56 zł = 10,71 zł 20 zł - 10,71 zł = 9,29 zł

Odp.Reszty zostało 9zł i 29gr.
1 5 1
2010-03-18T18:54:13+01:00
1. 0.30*10.50zł=3.15zł 10.50*1.2=12.60zł 0.6*12.60=7.56zł
20-(3.15+7.56)=20-10.71zł=9.29zł
Odp.Zostało 9.26zł reszty.

2. Coś musiałeś pokręcić (o wymiarach dna 4m x 8m deszczu)??
1 5 1