Maciek przed wyjazdem na obóz narciarski kupił: narty, buty narciarskie, wiązania i kombinezon. Za wszystko zapłacił. 2050 zł. Narty były o 100% droższe od butów narciarskich, cena kombinezonu była o 150 zł niższa od ceny butów, a cena wiązań stanowiła 40% ceny butów. Oblicz cenę nart, butów narciarskich, wiązań i kombinezonu.

2

Odpowiedzi

2009-10-27T13:18:06+01:00
X- cena butów 500
x+x - cena nart 500+500=1000
x- 150 - cena kombinezonu 500 - 150= 350
40%x - cena wiązań 0,4 × 500=200
układamy równanie:
x+x+x+40%x+x-150=2050
4x + 0,4x= 2050+150
4,4x= 2200 / :4,4
x = 500
sprawdzenie :
500 + 1000 + 350 + 200= 2050
2009-10-27T13:40:25+01:00