Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-27T13:14:37+01:00
Ogólny przebieg metabolizmu można przedstawić za pomocą prostej reakcji chemicznej:

pokarm (C, H) + O2 → CO2 + H2O + energia

kiedy to spożywany przez organizmy pokarm zostaje utleniony, w wyniku czego uwolniona zostaje energia, niezbędna do podtrzymania funkcji życiowych.

Spalanie jest reakcją, w której następuje przeniesienie elektronów. za procesy te odpowiadają w organizmach żywych NAD i FAD

Ulegają one odwracalnym reakcjom redoks:

NAD+ + 2e- + H+ ↔ NADH
FAD + 2e- + 2 H+ ↔ FADH2

Dzięki włączeniu ich w szereg kilkuetapowych reakcji biochemicznych, możliwe jest utlenienie składników dostarczanych w pożywieniu, z wytworzeniem jako końcowych produktów CO2 i H2O
2009-10-27T13:21:27+01:00
Nie utlenianie a Procesy trawienia i rozkładu cukrów białek i tłuszczy


odsyłam do
http://www.sciaga.pl/tekst/5899-6-trawienie_tluszczy_bialek_kwasow_nukleinowych_i_cukrow

http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/17129-gospodarka_w%C4%99glowodanowa_i_t%C5%82uszczowa_w_organizmie_cz%C5%82owieka.html
2009-10-27T13:25:02+01:00
M.in. proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce (w sposób samożywny lub cudzożywny). Pobrany pokarm jest wykorzystywany przez organizm jako materiał budulcowy, energetyczny, zapasowy i regulatorowy. (zobacz: składniki odżywcze)

Czy odżywianie to tylko napełnienie żołądka substancjami odżywczymi?

Otóż okazuje się, że nie. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała (podobnie jak w przypadku oddychania). Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele. Wtedy dopiero mówimy o odżywianiu.

Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.

Może być cudzożywne np. (ludzie, grzyby, zwierzęta) i samożywne np. (rośliny, protisty).

Odżywianie cudzożywne polega na pobieraniu związków organicznych z otoczenia. Dzielimy na dwa rodzaje organizmy które trawią pokarm na zewnątrz (np. pająk, grzyb borowik) i wewnątrz organizmów (np. kura, wilk).
Samożywne wytwarzają związki organiczne w procesie fotosyntezy: dwutlenek węgla + woda + energia słoneczna + chlorofil = cukier + tlen, lub w procesie chemosyntezy, energia jest tam czerpana nie z energii słonecznej, lecz z utleniania niektórych substancji.

Organizmy samożywne nazywane są autotrofami, a cudzożywne heterotrofami. Heterotrofy dzielimy na roślinożerne, wszystkożerne, pasożyty (wewnętrzne, np. tasiemiec lub zewnętrzne, np. pchła) i mięsożerne (drapieżniki, np. lew i padlinożerne, np. sęp, hiena) Saprobionty to organizmy odżywiające się związkami organicznymi pochodzącymi z rozkładu szczątków organizmów, np. dżdżownica lub pleśniak biały.
2 1 2