Przez całą zimę rodzina karoliny zjadła przygotowane wcześniej przetwory.najwięcej,bo aż 43% spożywa ich tata,mama zjada 1/4 wszystkich zapasów,a pozostałe nalezą do karoliny.Ile słoików zjada karolina,jeśli jaj rodzina przygotowała na zimę 250słoików z przetworami?Kło zjada najmniej
bardzo proszę:)

2

Odpowiedzi

2010-03-18T19:42:46+01:00
1/4 = 25%
25%+43%=68%
100%-68%=32%

250 - 100%
x- 32%
x= 250 × 32%/ 100%
x= 80
Odp: Karolina zjadła 80 słoików, a najmniej przetworów zjadła jej mama ;)
2010-03-18T19:48:42+01:00
X - ilość słoików z przetworami należącymi do Karoliny

43% * 250 + 1/4 * 250 + x = 250
0,43 * 250 = 107,5 - liczba przetworów zjedzonych przez tatę

1/4 * 250 = 62,5 - liczba przetworów zjedzonych przez mamę
(z tego wynika, że mama i tata zjedli jeden na spółę :))

x = 250 - (62,5 + 107,5)
x = 250 - 170
x = 80
Odp. Karolina podczas zimy zjadła 80 słoików z przetworami

107,5>80>62,5
Odp. Najmniej przetworów zjadła mama.