1. Pan Jan zarabia 15 zł na godzinę. Oznacz przez x - czas pracy, aprzez y - wartość zarobku.
a) Zapisz za pomocą wzoru zależność pomiędzy obiema wielkościami
b)Oblicz zarobek za : 8 godzin, 20 godzin, 40 godzin pracy.
c) Ile godzin musiałby przepracować pan Jan, aby zarobić: 240 zł, 600 zł, 1200 zł, 2100 zł??

2.Z 18 metrów materiału uszyto 20 jednakowych spódnic. Ile potrzeba materiału na 7, 15, 25 takich spódnic?

3. Samochód spala średnio 6 litrów benzyny na 100 km. Ile benzyny potrzeba na przejechanie 350 km? Na ile kilometrów jazdy wystarczy 45 l benzyny?

POmóżcie.!

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T19:52:28+01:00
1.
a) y=15x
b)y=15×8=120
y=15×20=300
y=15×40=600
c)x- liczba przepracowanych godzin
240=15x/÷15
x=16[h]

600=15x/÷15
x=40[h]

1200=15x/÷15
x=80[h]

2100=15x/÷15
x=140[h]
3. x- liczba potrzebnego materiału
18m-20
x-7
20x=126/÷20
x=6,3[m]

18m-20
x-15
20x=270
x=13,5

18m-20
x-25
20x=450
x=22,5

4. 6l-100
x-350
100x=2100
x-21l
Odp. Na przejechanie 350 km potrzeba 21 l benzyny.

6l-100
45l-y
6y=45400
y=750[km]
Odp.454l benzyny wystarczy na przejechanie 750 km.


Licze na wiekszą liczbe punktów:)
27 5 27