Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-27T15:39:34+01:00
I. ( metal + kwas -> sól + H₂ )
6Na + 2H₃PO₄ -> 2Na₃PO₄ + 3H₂
6Na + 6H⁺ + 2PO₄³⁻ -> 6Na⁺ + 2PO₄³⁻ + 3H₂ ( tutaj skracamy 2PO₄³⁻)
6Na + 6H⁺ -> 6Na⁺ + 3H₂
II. ( tlenek metalu + kwas -> sól + H₂O )
3Na₂O + 2H₃PO₄ -> 2Na₃PO₄ + 3H₂O
3Na₂O + 6H⁺ + 2PO₄³⁻ -> 6Na⁺ + 2PO₄³⁻ + 3H₂O ( tu też skracamy )
3Na₂O + 6H⁺ -> 6Na⁺ + 3H₂O
III. ( zasada + kwas -> sól + H₂O )
3NaOH + H₃PO₄ -> Na₃PO₄ + 3H₂O
3Na⁺ + 3OH⁻ + 3H⁺ + PO₄³⁻ -> 3Na⁺ + PO₄³⁻ + 3H₂O (tu też skracamy)
3OH⁻ + 3H⁺ -> 3H₂O
IV. ( bezwodnik kwasowy + zasada -> sól + H₂O )
P₂O₅ + 6NaOH -> 2Na₃PO₄ + 3H₂O
P₂O₅ + 6Na⁺ + 6OH⁻ -> 6Na⁺ + 2PO₄³⁻ + 2H₂O ( tu się też skraca)
P₂O₅ + 6OH⁻ -> 2PO₄³⁻ + 2H₂O
V. ( bezwodnik kwasowy + tlenek metalu -> sól tlenowa )
P₂O₅ + 3Na₂O -> 2Na₃PO₄
P₂O₅ + 3Na₂O -> 6Na⁺ + 2PO₄³⁻

Zapisałam te reakcje otrzymywania, bo w innych nie zachodziła reakcja tej soli.
9 5 9