Odpowiedzi

2010-03-18T20:19:02+01:00
A6 = 13
a10 = 25
25-3=12
12/ 4 = 3

15-10= 5
5*3=15
25=15=40
a10=40
daj naj:D
2010-03-18T20:21:59+01:00
A₁₀=a₆+4r
25=13+4r
4r=12 / :4
r=3

a₁₅=a₁₀+5r
a₁₅=25+15=40
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T20:22:41+01:00
Musimy najpierw ustalić r czyli różnicę między 1 wyrazem ciągu a 2.

a6 + 4r = a10 Mamy 4 wyrazy ciągu różnicy więc jest 4r.

Podstawiamy do wzoru...

- 13 + 4r = 25
- 25 - 13 = 4r
- 12 = 4r // 4
- 3 = r

Wyraz a15 jest równy wyrazowi a10 i dodanym do niego 5 różnicom. Czyli wygląda to tak

a10 + 5r = a15 Jako, że a10 znamy i r znamy, możemy śmiało podstawiać do wzoru.

wychodzi nam:
25 + 5*3 = a10
25 + 15 = a10

a10 = 40