Oblicz, jaką drogę przebyło ciało, poruszając się przez:
a) 12 s ze stałą prędkością 5 m/s,
b) 20 h ze stałą prędkością 0,6 km/h,
c) 3 min ze stałą prędkością0,5 m/min,
d) 80 s ze stałą prędkością 0,02 m/s.

3
Chyba chodziło w pierwszym przykładzie o km/s ...

Odpowiedzi

2010-03-18T21:01:27+01:00
A) 12s * 5 m/s = 60 m
b) 20h * 0,6km/h = 12 km
c) 3min * 0,5 m/min = 1,5m
d) 80s * 0,02m/s = 1,6m

Na 100% dobrze, więc liczę na naj :D

Mam nadzieję, że pomogłem :)

A kolega pode mną ma źle w podpunkcie "c" i "d" : P
43 4 43
2010-03-18T21:03:06+01:00
S - droga t- czas v - predkosc
wzór na drogę : s = v * t
A ) s = 12 * 5 = 60 m
b ) s = 20 * 0,6 = 12 km
c ) s = 3 * 5 = 15 m
d ) s = 80 * 0,002 = 0, 16 m
20 2 20
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-18T21:04:38+01:00
S = V*t

a) S = 5m/s*12s = 60m
b) S = 0,6km/h*20h = 12km
c) S = 0,5m/min*3min = 1,5m
d) S = 0,02m/s*80s = 1,6m
19 4 19