Witam mam problem z 5 zadaniami:

1. Pani Marta 80% wszystkich prezentów kupiła przez internet. Tylko 4 prezenty kupiła w sklepie. Ile prezentów kupiła Pani Marta ?

2. W domu wczasowym Bursztyn przebywali na wakacjach dorośli i dzieci. Mężczyźni to 28% wszystkich wczasowiczów, a kobiety 44%. Dzieci było 42. Ile był wczasowiczów ?

3. W sadzie rosły gruszki na wierzbie. Wiatr zerwał 40% gruszek, które upadły na Ziemię. Po kilku dniach ogrodnik zerwał 90% pozostałych owoców zostawiając na drzewie 12 sztuk. Ile gruszek rosło na wierzbie ?

4.
a) Proszek "Zwykły" podrożał o 5% i kosztuje teraz 21 zł. Ile kosztował przed podwyżką ?

b) Po obniżce cen o 10% za kurtkę zapłacono 1450 zł. Ile kosztowała kurtka przed obniżką ?

5. Prawdziwki po ususzeniu tracą ok. 92% swojej masy. Ile kg prawdziwków trzeba zebrać, aby otrzymać 1 kg grzybów suszonych ?

Z góry dzięki

2

Odpowiedzi

2009-10-27T15:47:42+01:00
1.
80%-prezenty kupione w internecie
4-prezenty kupione w sklepie
x-wszystkie prezenty

100%-80%=20%
<20%=4>
0,2*x=4 / :0,2
x=4:0,2=40:2
x=20
Odp.Pani Marta kupiła <na gwiazdkę> 20 prezentów.

2.
28%-mężczyźni
44%-kobiety
42-dzieci
x-wszyscy wczasowicze

28%+44%=72%
100%-72%=28%

28% liczby x <to 42>
0,28*x=42 / :0,28
x=42:0,28=4200:28
x=150
Odp.W domu wczasowym Bursztyn spędzało wakacje 150 wczasowiczów.

3.tego jeszcze nie wiem ;pp
4.
a) 100%+5%=105%
1,05*x=21zł / :1,05
x=20 zł
Odp.Przed podwyżką proszek kosztował 20zł.
b) 100%-10%=90%
0,9*x=450 zł / :0,90
x=500zł
Odp.Kurtka przed obniżką kosztowała 500zł.

5. 100%-92%=8%
0,08*x=1kg / :0,08
x=1:0,08=100:8
x=12,5kg
Odp.Należy zebrać 21,5 kg prawdziwków.
  • Użytkownik Zadane
2009-10-27T15:57:36+01:00
1
100%-80%-20%
20%=4prezenty/*5
100%=20 prezentow
odp: kupila 20 prezentow

2
100%-44%-28%=28%-dzieci czyli 42 osoby
i propircje:
28% -42
100% - x
28%x=100%*42
czyli
0,28x=42/:0,28
x=150 - tylu bylo wczasowiczow

3
100%-90%=10% i to stanowi te 12 gruszek co zostaly wiec
10%=12/*10
100%=120- tyle gruszek bylo na drzewie zanim ogrodnik zaczal zbierac i jednoczesnie to te gruszki co nie spadly czyli 60 %
powstaje proporcja:
60%-120
100% -x
0,6x=120
x=200 gruszek- tyle gruszek bylo na drzewie

4
a)
100%+5%=105% i to jest rowne 21 zl czyli
proporcja:
105%-21zl
100%=x
1,05x=21/:1,05
x=20- tyle kosztowal proszek

b)
100%-10%=90% i to jest rowne 1450 zl czyli
proporcja:
90%-1450zl
100%-x
0,9x=1450/:0,9
x=1611zl-tyle kosztowala kurtka
ALE
kurtka kosztowla byc moze 450 zamiast 1450 wiec:
100%-10%=90% i to jest rowne 450 zl czyli
proporcja:
90%-450zl
100%-x
0,9x=450/:0,9
x=500zl-tyle kosztowala kurtka


5
z jednego kg grzybow mamy 92% czyli 0,08kg(100%-92%=8%=0,08)
ukladamy proporcje:
1kg zebranych-0,08kg suchych
xkg zebranych-1kg suchych
0,08x=1/:0,08
x=12,5- trzeba zebrac 12,5 kg grzybow