Odpowiedzi

2010-03-18T22:42:03+01:00
1.{2a+b=8
{3a+b=-1 / *(-1)

{2a+b=8
{-3a-b=1 dodajemy stronami - b się skraca

-a=9 / : (-1)
a= -9 -> podstawiamy do pierwszego równania

2a+b=8
2* (-9) +b=8
-18+b=8
b=8+18
b=26

{a=-9
{b=26


2.{-6a+b=12
{2a+b=4 / *3

{-6a+b=12
{6a+3b=12 - dodajemy stronami - a się skraca

4b=24 / : 4
b = 6 -> podstawiamy do pierwszego równania

-6a +b=12
-6a +6=12
-6a = 12-6
-6a = 6 / :(-6)
a=-1

{a= -1
{b=6
2010-03-18T22:49:16+01:00
{2a+b=8
3a+b= -1 czyli 2a=8-b czyli a=8-b/2
PODSTAWIAMY DO DRUGIEGO

{2a+b=8
3x(8-b/2)= -1/x2 2a+7,6=8
2a+b=8 2a=8-7,6
5x(8-b)=-2 2a=04/2
40-5b=-2 a=0,2
5b=-2+40
5b=38/5
b= 7,6