Odpowiedzi

2010-03-18T22:38:50+01:00
1) liczbe 2,3 zamieniasz na ułamek niewłaściwy czyli 23/10
zamieniasz na liczbę odwrotną by otrzymać dodatnią potęgę i wychodzi 10/23
bierzemy to do potęgi 2 i wychodzi 100/529
to jest wynik:)

2)tutaj robimy podobnie.
zamieniamy na liczbę odwrotną i wychodzi minus pierwiastek z 2 przez 1 do potęgi 3
po spotęgowaniu wychodzi minus 1 przez 2pierwiastki z 2 :)

mam nadzieje, że pomogłam.
2010-03-18T22:40:01+01:00
1)
2,3^-3
23/10 ^-3 zamieniam na ulamek niewłaściwy
10/23^3 odwracam licznik z mianownikiem i potega juz jest dodatnia
1000/12167 = 12,167 podnosze 10 do potegi 3 i 23 do 3 i dziele

2)
tak samo jak w 1 zadaniu pierwiastek z 2 odwracasz zeby byla dodatnia potega
pierwiastek z 2 * pierwiastek z 2 *pierwiastek z 2 = 2 pierwiastki z 2

i wynik to -2 pierwiastek z 2
1 5 1
2010-03-18T22:48:40+01:00
(2,3)⁻²=(23/10)⁻²=1/(23/10)²=1/529/100=100/529 ; następny przykład tj.(-1/√2)⁻³= 1/(-1/√2)³=1/-1/2√2=-2√2 ;w obu przypadkach korzystam ze wzoru na potęgę o wykładniku ujemnym tj. a (do potęgi " -b") wtedy ;a= 1/a (w mianowniku mamy "a" do potęgi "b").
1 5 1