Odpowiedzi

2010-03-19T08:36:02+01:00
- przed nawiasem oznacza jakby przed nawiasem było -1 i -1 mnożymy przez 4 i przez x czyli daje nam -4-x.Po prawej stronie mnożymy 2x3 + 2x -x = 6-2x co daje nam -4x=6-2x.Czyli po przeniesieniu -2x=6 x=-3
1 2 1
2010-03-19T08:38:14+01:00
-(4+x) = 2(3-x) pozbywamy się nawiasów( trzeba uważać na znaki)
-4-x=6-2x przenosimy wyrazy z x na jedną stronę i bez x na drugą ze znakiem przeciwnym

-x+2x=6+4 teraz dodajemy
x=10

Spr.

-(4+10)=2(3-10)
-14=2*(-7)
-14=-14
Lewa=Prawej
pozdrawiam:)
1 5 1
2010-03-19T08:38:17+01:00
Wiec robimy to tak; najpierw pozbywamy sie nawiasow
-4-x=6-2x, pozniej przenosimy x na prawo a reszte na lewo zmieniajac znaki przy tym ktore przenosimy
-x+2x=6+4
x=10:)
1 5 1