Samocgód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100km.Jeden litr paliwa kosztuje 4,80zł.Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40km.Oblicz,ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem.

Proszę o pomoc i z góry dziekuje;)

3

Odpowiedzi

2010-03-19T09:58:14+01:00
6.5 l - 100 km
40km * 2 = 80 km

6.5l - 100 km
x - 80 km

x = 6.5*80 / 100
x = 5.2l

5.2 * 4.80zł = 24.96 zł.
2010-03-19T10:00:55+01:00
S - droga jaką Jan zamierza pokonać = 2 razy 40 km = 80 km
samochód spala 6,5 l na 100 km
100 = 6,5
80 = x
x = 80 razy 6,5/100 = 5,2 l
5,2 l razy 4,80 = 24,96 zł
odp
Paliwo będzie kosztowało 24,96 zł
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T10:01:29+01:00
Samocgód Jana zużywa 6,5 litrów paliwa na 100km.Jeden litr paliwa kosztuje 4,80zł.Jan zamierza pojechać samochodem z domu do stadniny oddalonej o 40km.Oblicz,ile będzie kosztowało paliwo na przejazd z domu do stadniny i z powrotem.

6,5 l-------------100km
1 l = 4,80 zł
6,5 x 4,80 = 31,20 zł
31,20 zł bedzie kosztowało paliwo na 100km
X ---------------------------------------------40 km
X = (31,20 x 40) : 100
x = 1248 : 100
X = 12,48 zł w jedna strone

w dwie strony
12,48 x 2 = 24,96 zł
Odp: 24,96 zł w dwie strony