Roztwór wody z cukrem nazywamy syropem. Wykorzystuje się go do zalewania owoców podczas przyrządzania przetworów. Mieszając wodę z cukrem, gospodyni otrzymała 5kg 10-procentowego syropu, którym zamierzała zalać gruszki. Okazało się jednak, że według przepisu syrop powinien być 20-procentowy. Ile dekagramów cukru powinna dosypać gospodyni, aby uzyskać roztwór zgodny z przepisem ? Proszę o wszystkie obliczenia.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T12:04:11+01:00
Roztwór wody z cukrem nazywamy syropem. Wykorzystuje się go do zalewania owoców podczas przyrządzania przetworów. Mieszając wodę z cukrem, gospodyni otrzymała 5kg 10-procentowego syropu, którym zamierzała zalać gruszki. Okazało się jednak, że według przepisu syrop powinien być 20-procentowy. Ile dekagramów cukru powinna dosypać gospodyni, aby uzyskać roztwór zgodny z przepisem ? Proszę o wszystkie obliczenia.

ms - masa substancji (cukru)
mr - masa roztworu (czyli syropu: cukier+woda)
Cp - stężenie procentowe

DANE:
mr1=5kg=500dag
Cp1=10%
Cp2=20%
ms2=ms2+x
mr2=mr1+x=500 dag+x
x - ilość dodanego cukru

Cp=(ms/mr)*100%

dla Cp1:
10=(ms1/500)*100
10=100*ms1/500 po skróceniu:
10=1*ms1/5 obustronnie mnożymy przez 5
ms1=50 [dag]

dla Cp2:
ms2=50+x
20=[(50+x)/(500+x)]*100
20=(5000+100x)/(500+x) obustronnie mnożymy przez (500+x)
10000+20x=5000+100x obustronnie odejmujemy 20x
10000=5000+80x obustronnie odejmujemy 5000
5000=80x obustronnie dzielimy przez 80
x=62,5 [dag]

Chcąc uzyskać syrop 20% gospodyni powinna dodać 62,5 dag cukru.
2 3 2
2010-03-19T12:05:21+01:00
Najpierw to trzeba wszystko dodać o pacz:
5+10+20=35
i to 35 trzeba podzielić przez dwa to będzie 17,5
A odpowiedź to sama napisz ok...
pozdro dla cb
1 1 1