Z dwóch miast oddalonych o 350km. Wyruszyło równocześnie naprzeciw siebie dwóch kierowców pierwszy ze średnią prędkością 90km/h, a drugi ze średnia prędkością 50km/h. Po jakim czasie spotkają się i jaką drogę pokona każdy z nich do momentu spotkania?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T16:36:13+01:00
Dane:
V1 - prędkość pierwszego kierowcy = 90 km/h
V2 - prędkośc drugiego kierowcy = 50 km/h
s - droga = 350 km
szukane:
t - czas jazdy = ?
s1 - droga pierwszego kierowcy = ?
s2 - droga drugiego kierowcy = ?
s1 = V1t
s2 = V2t
s = s1 + s2
350 = V1t + V2t = t(V1 + V2)
t = 350/V1 + V2 = 350/140 = 2,5 h
s1 = V1t = 90 razy 2,5 = 225 km
s2 = V2t = 50 razy 2,5 = 125 km
odp
kierowcy jechali 2,5 h ; pierwszy przejechał 225 km a drugi 125 km .
powiino być db .
dasz naaj , ? :D
56 3 56
2010-03-19T16:39:10+01:00
Miasta oddalone o 350 km.
a = v₁ = 90 km/h
b = v₂ = 50 km/h
*c - droga pokonana przez obu
1h
a = 90 km
b = 50 km
c = 140 km
2h
a = 180 km
b = 100 km
c = 280 km
2,5h
a = 180 + 45 = 225 km
b = 100 + 25 = 125 km
c = 350 km

Odp.: Spotkają się po 2,5 h. Do momentu spotkania pierwszy kierowca pokona 225 km, a drugi 125 km.
29 3 29
2010-03-19T16:40:11+01:00
Sorki ze nie napisze dzialan, ale wpadlem na to sposobem prob i bledow ;p
Trzeba pomnozyc obie predkosci przez jednakowy mnozik i wyszlo mi
ten z 90 km / h po 225
ten z 50 km / h po 125
pomnozylem przez 2,5
i wyszlo ze spotkaja sie jak ten co jechal szybciej przejedzie 225 km a ten co wolniej jak przejedzie 125 km
14 3 14