Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-19T18:59:09+01:00
A)
V=1/3 Pp * H
Pp=a*b
Pp=6*4
Pp=48cm(kwadratowych)

h kwadrat+4 kwadrat = 13 kwadrat
h kwadrat + 16 = 169 /-16
h kwadrat = 153
h = pierwiastek z 153

H kwadrat + 4 kwadrat = pierwiastek ze 153 do kwadratu
H kwadrat + 16 = 153 / - 16
H kwadrat = 137
H = pierwiastek z 137

V = 1/3 * 48 * pierwiastek z 137
V = 16pierwiastek z 137cm sześciennych

b)
V = 1/3 Pp * H
Pp = d kwadrat podzielić na 2
Pp = 6 kwadrat / 2
Pp = 36 / 2
Pp= 18cm

a kwadrat + a kwadrat = d kwadrat
2a kwadrat = d kwadrat
2a kwadrat = 6 kwadrat
2a kwadrat = 36 / :2
a kwadrat = 18
a = pierwiastek z 18 (obliczyliśmy bok podstawy (kwadratu)

h kwadrat + (pierwiastek z 18 /2)kwadrat = 6 kwadrat
h kwadrat + 4,5=36 /-4,5
h kwadrat = 31,5
h = pierwiastek z 31,5

H kwadrat + (pierwiastek z 18 /2)kwadrat = (pierwiastek z 31,5) kwadrat
H kwadrat + 4,5 = 31,5 /- 4,5
H kwadrat = 27
H = pierwiastek z 27

V = 1/3 18 * pierwiastek z 27
V = 6 pierwiastków z 27 cm sześciennych