Odpowiedzi

2010-03-19T17:14:44+01:00
Liczba wszystkich uczniów = 30
Dziewczęta y =30%*30=0,3*30= 9 =ydziewcząt było na początku
II półrocze minus 9-x dziewcząt i stanowią 16%(30-x)
Czyli:
9-x=16%(30-x)
9-x=0,16(30-x)
9-x=4,8-0,16x
-x+0,16x=4,8-9
-0,84x=-4,2
x=5 tyle dziewcząt odeszło

spr.
30-5=25 uczniów
z-liczba dziewczyn w drugim półroczu

wyliczamy z proporcji
25-----100%
z------16%

z=(25*16%)/100%
z=4 - liczba dziewczyn w drugim półroczu

Czyli:
x=y-z=9-4=5

Odp.
W 2 półroczu odeszło 5 dziewczyn
pozdrawiam:)
3 3 3
2010-03-19T17:30:41+01:00
X-ilość dziewcząt które odeszły

Obliczam ilość dziewcząt w pierwszym półroczu.
30×0,3=9
Obliczam ilość dziewcząt w II półroczu
9-x=0,16(30-x)
9-x=4,8-0,16x
0,84x=4,2
x=5
Odp, Z tej klasy odeszło 5 dziewcząt.
3 4 3