Odpowiedzi

2010-03-19T17:35:57+01:00
2(x + 3) = mnożysz 2 razy x potem mnozysz 2 razy 3 i wychodzi wynik, nastepnie 6 dzielisz na 2 i wychodzi koncowy wynik. czyli bedzie:
2x+6=
2x+6 /:2
x=3
5(3x - 1 ) =mnozysz 5 razy 3 i razy x potem mnozysz 5 razy 1 i wychodzi ci wynik. i 15 bedzie podniesione do kwadratu.
15xkwadrat -5

Mam nadzieje ze rozumiesz .. :*:) pozdrawiam ;):)
2 3 2
2010-03-19T17:36:31+01:00
2(x+3)=2x+6
Na początku mnożysz 2 przez x i to ci daje liczbę 2x.
Następnie tą samą dwójkę co wcześniej mnożysz przez 3.

5(3x - 1 ) =15x-5
Na początku mnożysz 5 przez 3x, co ci daje liczbę 15x.
Potem tą samą 5 mnożysz przez (-1).
2 3 2
2010-03-19T17:42:17+01:00
Mnożymy dwójke przez to co jest w nawiasie.. Najpierw mnożymy 2 razy ten x w nawiasie plus 2 razy ta 3 w nawiasie i nam wychodzi:

2(x + 3) =(2*x)+(2*3)=2x + 6

Drugie rozwiązujemy podobnie:
Najpierw 5 mnożymy przez 3x w nawiasie a potem mnożymy 5 przez (-1) co jest w nawiasie. Pamiętaj zawsze gdy jest nawias to się mnoży.

5(3x - 1 ) =(5*3x) + (5*(-1))=15x - 5

Pamiętaj też zawsze gdy są dwie liczby dodatnie to jest + , a gdy są dwie liczby ujemne to też jest +, a jeżeli jest jedna liczba dodatnia a jedna ujemna to jest -

Myślę że ci to dobrze wytłumaczyłam i cieszę się że ci poświęciłam na to trochę czasu jeśli oczywicie to zrozumiałaś.