Proszę , pomóżcie ;* :))

Z punktów A i B oddalonych od siebie o 300km wyruszają jednocześnie naprzeciwko siebie dwa uta . Pierwsze jedzie z prędkością 70km/h .Jaka musi być prędkość drugiego auta, aby obydwa auta minęły się po upływie 2 godzin ?

3

Odpowiedzi

2010-03-19T18:54:18+01:00
Auto pierwsze po 2 godzinach przejedzie
2*70km = 140 km

auto drugie
300-140 = 160 km (w 2 godziny)
160 : 2 = 80 km/h

Prędkość drugiego auta musi wynosić 80km/h.
2010-03-19T18:56:07+01:00
2*70km= 140km - tyle przejedzie 1 auto po uplywie 2 godzin

300km - 140km = 160 km - tyle przejedzie drugie auto po uplywie 2 godzin
160km/2 = 80km - z taka predkoscia musi jechac 2 auto aby auta minely sie po 2 godzinach

Odp. 80km/h
2010-03-19T18:57:22+01:00
2*70=140-pierwszy samochód

auto drugie
300-140=160-przejechał tyle w 2h
160:2=80

licze na naj
prosze oto moja odpowiedz