Odpowiedzi

2010-03-19T22:17:24+01:00
6 miesięcy - 1/2 roku
1/2*10,5%=5,25%

x-odsetki po 6 miesiącach

100% - 4000zł
5,25% - x
(mnożymy na krzyż)

x= (4000zł*5,25%)/100% |% się skracają, 4000 ze 100 też
x= 40zł*5,25=210zł

odsetki+wpłacone pieniądze=całkowita kwota otrzymana po 6 miesiącach

4000zł+210zł=4210zł
2010-03-19T22:18:03+01:00
4000-kwota poczatkowa
10,5%-oprocentowanie
4000+10,5%×4000×6/12=4000+0,105×4000×6/12=4000+210=4210zl
odp: otrzyma 4210zl
2010-03-19T22:19:48+01:00
Kn=Ko(1+p/100)^n
Kn- kwota końcowa
Ko-kwota początkowa
p-stopa procentowa
n-ilość okresów(1okres = 1rok)


Kn=4000(1+10,5/100)^1
Kn=4420

teraz trzeba odjąć kwotę którą otrzymał po oprocentowaniu

4420-400=420

Dzielimy to na pól bo tylko pół roku trwała kapitalizacja
420/2=210

i dodajemy do kwoty poddanej kapitalizacji

4000+210=4210

Po okresie pół roku jego środki zwiększyły si o 210 zł czyli kwota wynosi 4210 zł