Rozwiąż równania :

a) 1/3x - 2 = x + 2
b) 1 - 6/7x = 4/7
c) 6 ( 1/4x - 2 ) = 18
d) x/6 - 1/6 = 1
e) -2 ( 2x - 1 ) = x/3
f) 2/5 ( 3 - x ) = -2
g) 3/4 ( 2 - 3x ) = -6
h) 1/5 ( x - 3 ) 9 - x
i) 0,6+x/2 = x + 1

proszę pomóżcie .. ja tego wogole nie rozumiem !

2
Komentarz został usunięty

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T10:28:27+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A) 1/3x-x=2+2
-2/3x=4 /*(-3/2)
x=4*(-3/2)
x=-12/2
x=-6

b) 1-6/7x=4/7
-6/7x=4/7-1
-6/7x=-3/7 /*(-7/6)
x= 21/42
x=1/2

c) 6 (¼x - 2)=18
6/4x-12=18
3/2x=18+12
3/2x =30 /*2/3
x=60/3
x=20

d) x/6 - ⅙ = 1
1/6x=1+1/6
1/6x=1 i 1/6
1/6x=7/6 /*6
x=7

e)-2 (2x-1) = x/3
-4x+2=1/3x
-4x-1/3x=-2
-4 i 1/3 x =-2
-13/3 x = -2 /*(-3/13)
x=6/13

f) 2/5 (3 - x) = -2
6/5-2/5x=-2
-2/5x = -2 -1 i 1/5
-2/5x=-3 i 1/5
-2/5x = -16/5 /*(-5/2)
x =8

g) 3/4 (2-3x) = -6
6/4 - 9/4x=-6
3/2-9/4x=-6
-2 i 1/4x=-6-1 i 1/2
-9/4 x=-7 i 1/2
-9/4 x=-15/2 /*(-4/9)
x = 10/3
x=3 i 1/3

h) 1/5 (x-3) = 9 - x
1/5x -3/5 = 9-x
1/5 x +x = 9+3/5
1 i 1/5x = 9 i 3/5
6/5 x = 48/5 /*5/6
x =8

i) 0,6 + x / 2 = x + 1
1/2 x -x = 1-0,6
-1/2 x = 0,4 *(-2)
x = -0,8
403 3 403
Komentarz został usunięty
2010-03-20T10:29:59+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
A) 1/3x - 2 = x + 2 /*3
x-6=3x+6
-2x=12 /-2
x=-6

b) 1 - 6/7x = 4/7 /*7
7-6x=4
-6x=-3 /-6
x=½

c) 6 ( 1/4x - 2 ) = 18
6/4x-12=18 /*4
6x=120 /6
x=20

d) x/6 - 1/6 = 1 /*6
x-1=6
x=7

e) -2 ( 2x - 1 ) = x/3 /*3
-6(2x-1)=x
-12x+6=x
-13x=-6 /-13
x=6/13


f) 2/5 ( 3 - x ) = -2 /*5
2(3-x)=-10
6-2x=-10
-2x=-16 /-2
x=8

g) 3/4 ( 2 - 3x ) = -6 /*4
3(2-3x)=-24
6-9x=-24
-9x=-30 /-9
x=3 1/3


h) 1/5 ( x - 3 )= 9 - x /*5
x-3=45-5x
6x=48 /6
x=8

i) 0,6+x/2 = x + 1
6/10+x/2=x+1 /*10
6+5x=10x+10
-5x=4 /-5
x= -4/5
183 4 183
Komentarz został usunięty
Komentarz został usunięty
Komentarz został usunięty