Działka Pana Bogdana ma powieszchnie równa 3 ary.1/3 działki zajmuja drzewa owocowe,na 20%działki rosna kwiaty, a 0,4 działki przeznaczone jest na warzywa.resztę działki zajmuja ścieżki.
a) Ile metrów kwadratowych zajmuja kwiaty.
b)Co zajmuje wiekszą powieszchie ;drzewa owocowe czy warzywa ? O ile metrów kwadratowych wieksza.
c)Ile metrów kwadratowych przeznaczono na ścieżki.

2

Odpowiedzi

2010-03-20T12:48:10+01:00
A) 20% z 300 m² = 60 m² = 60 * 10⁻⁶ km² = 0,00006 km²

b) drzewa owocowe 1/3 * 300 = 100 m²
warzywa 0,4 * 300 = 120 m²
Warzywa zajmują więcej, bo 0,4>1/3
Warzywa rosną na powierzchni o 120-100=20m² większej niż drzewa

c) Ścieżki zajmują:
300-60-100-120=20m² = 20 * 10⁻⁶ km² = 0,00002 km²
2010-03-20T12:51:07+01:00
Zad.1]
1ar=100m²
3ary=300m²

drzewa owocowe:⅓×300m²=100m²
20% z 300m²=0,2×300=60m² zajmują kwiaty

0,4×300=120m² zajmuja warzywa


300-100-60-120=20m² zajmują ścieżki

większą powierzchnię zajmują warzywa o
120-100=20m²

.......................................................