Odpowiedzi

2010-03-20T15:30:46+01:00
X - dlugosc ramienia
x - 7 - długość podstawy

x+x+x-7= 62
3x = 69 / : 3
x = 23 ---> dlugosc ramienia

23 - 7 = 16 - dlugosc podstawy

Sprawdzenie:
23 + 23 + 16 = 62 ---> a więc się zgadza ;)

Pozdrawiam ;]
2010-03-20T15:33:53+01:00
Obwod t rownoramiennego:
O=a+a+b
a-ramie
b-podstawa
b=a-7

62=a+a+a-7
62=3a-7/+7
69=3a/:3
23=a

Ramie jest rowne 23 cm a podstawa 16 cm.
2010-03-20T15:35:44+01:00
x -ramię trójkąta
x-7 -podstawa trójkąta
2x+x-7=62
3x=69/ :3
x=23

23cm - 1 ramię trójkąta
23-7=16 - podstawa trójkąta