Są dwa zadania do rozwiązania :

OTO PIERWSZE : Kuba w ciagu godziny pokonuje odległość 4km . Chlopiec szedl do domu Maćka jedna godzine i trzy kwadranse cały czas w tym samym tempie . Oblicz ile kilometrów liczy droga z domu kuby do domu macka


OTO DRUGIE ;W szkółce lesnej posadzono razem 340 sadzonek świerków i jodeł . Sadzonek świerków boło o 80 więcej niz sadzonek jodeł . Ile posadzono sadzonek świerków, a ile jodeł ?



3

Odpowiedzi

2010-03-20T16:47:51+01:00
OTO PIERWSZE : Kuba w ciagu godziny pokonuje odległość 4km . Chlopiec szedl do domu Maćka jedna godzine i trzy kwadranse cały czas w tym samym tempie . Oblicz ile kilometrów liczy droga z domu kuby do domu macka
1godz.-4km
1godz 45 min-7km
Odp. Droga z domu Kuby di Maćka wynosi 7 km.

(to zadanie można policzyc za pomocą ułamków cztery pierwsze razy 105 szeździesiątych daje 7, jedna czwarta bo to jest inaczej 4 km. a droga trwa 1 godz i 45 min czyli 1 cala i czterdziesci piec piatycj co daje sto piec szeździesiątych, po skróceniu czwórki z szeździesiątką wyjdzie ci 105/15 co daje 7, jeśli podasz e-maila to mogę Ci wysłać obliczenia w załączniku.)
OTO DRUGIE ;W szkółce lesnej posadzono razem 340 sadzonek świerków i jodeł . Sadzonek świerków boło o 80 więcej niz sadzonek jodeł . Ile posadzono sadzonek świerków, a ile jodeł ?
340-80=260
260/2=130
130+80=210
Odp. Sadzonek świrków było 210, a jodeł 130.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T16:49:28+01:00
1. 1h- 4km /: 4
15min - 1km
1h45 - 7km
Droga ta liczy 7km.

2.
ś-liczba świerków = j+80
j-liczba jodeł
R;
j+80+j=340
2j = 260
j= 130
ś= 210
odp: Było 13o jodeł i 210świerków
2010-03-20T16:58:32+01:00
1.
1 godz - 4km
45 minut - 3km
bo 45 minut to 3/4 godziny
a więc 3/4 8 4 = 3

4+3 = 7
Droga liczyła 7km.

2.
x - liczba jodeł

x + 80+x = 340
2x = 340 - 80
2x = 260
x=130

więc liczba świerków wynosi x+80 = 130+80 = 210
a liczba jodeł 130