Odpowiedzi

2010-03-20T17:42:06+01:00
4,2 * 1,3 = 5,46 ( zł )
5,46 * 75 = 409,5 ( zł )
4,2 * 75 = 315 ( zł )
409,5 - 315 = 94,5 ( zł )

Odp. Zarobił 94,5 złotych .


1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T17:47:45+01:00
(0,3 * 4,2 + 4,2) * 75 = x - z tego równania obliczymy ile kosztowało 75 kg cytryny po podwyżce ceny
(1,26 + 4,2) * 75 = x
5,46 * 75 = x
x = 409,5

4,2 * 75 = y
y = 315 - tyle sprzedawca zapłacił za cytryny w hurtowni

409,5 - 315 = 94,5 - a tyle zarobił sprzedawca po sprzedaniu 75kg cytryn : )
1 5 1