1. Białko znajdujące się w mleku ma postac koloiduzolu.
Podaj kilka sposobów wytrącania go z tego roztworu.
Które sposoby można zastosowac do produkcji sera ?

2.Wyjaśnij, jakie znaczenie dla organizmów ma fakt, że białko pod wpływem soli metali lekkich ulega wysalaniu, a nie denaturacji.

PILNE !!!
Potrzebne szybko ! Proszę o odpowiedz :)
z góry dziękuję :)

1

Odpowiedzi

2010-03-20T22:57:44+01:00
1) Można wytrącić je poprzez wysalanie (dodanie soli metali lekkich), dodanie enzymów np podpuszczka, zakwaszenie poprzez wprowadzenie jonów H+. Do produkcji sera można zastosować metodę z enzymem.

2) Na rozpuszczalność białek ma wpływ stężenie soli nieorganicznych w roztworze, przy czym małe stężenie soli wpływa dodatnio na rozpuszczalność białek. Jednak przy większym stężeniu następuje uszkodzenie otoczki solwatacyjnej, co powoduje wypadanie białek z roztworu. Proces ten nie narusza struktury białka, więc jest odwracalny.

P.S Liczę na Naj ;)
232 2 232