Proszę o odpowiedzi nie za długo a żeby było to co ważne.

1. Wyjaśnij różnicę pomiędzy mechaniczną obróbką pokarmu a trawieniem.
2. Podaj nazwy enzymów trawiennych:
a) cukrowców, b) tłuszczowców, c) białek
3. Narządy w których zachodzi trawienie:
a) cukrowców, b)białek, c) tłuszczów
4. Podaj przykłady pięciu chorób serca i układu krążenia. Określ prawdopodobne przyczyny ich wystąpienia oraz zaproponuj działania profilaktyczne.

2

Odpowiedzi

2010-03-20T19:24:23+01:00
1.obróbki mechanicznej dokonują zęby i język. Pokarm jest gryziony, żuty i formowane są kęsy pokarmowe. Zmieniana jest tylko konsystencja pokarmu a nie jegoi skład chemiczny. W czasie trawienia uczestniczą enzymy które zmieniają skład chemiczny bo rozkładają substancje złożoe na substancje proste.

2
cukrowców- ogólnie sacharazy, ale np. maltaza trawi maltozę, amylaza skrobię, celulaza celulozę
tłuszczowców- lipazy
białek- peptydazy
3
a-nie wiem
b-żołądku
c- Lipaza żołądkowa

4.

Do najczęstszych chorób układu krążenia zaliczamy:
• Miażdżyce tętnic
• chorobę wieńcową,
• zawał serca,
• niewydolność serca
• blok serca
• zapalenie serca
• wysokie i niskie ciśnienie krwi
• zaburzenie rytmu serca
• żylaki kończyn dolnych
• tętniaki
• wrodzone wady serca,
• choroby mięśnia sercowego,
• zapalenie osierdzia,
• zator tętnicy płucnej,
• zapalenie żył powierzchniowych i głębokich
• dusznica bolesna (dławica piersiowa)

Do najważniejszychchorób serca należą: podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom tłuszczu we krwi, palenie tytoniu, nadwaga i cukrzyca.
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T19:46:50+01:00
1. Wyjaśnij różnicę pomiędzy mechaniczną obróbką pokarmu a trawieniem.
2. Podaj nazwy enzymów trawiennych:
a) cukrowców, b) tłuszczowców, c) białek
3. Narządy w których zachodzi trawienie:
a) cukrowców, b)białek, c) tłuszczów
4. Podaj przykłady pięciu chorób serca i układu krążenia. Określ prawdopodobne przyczyny ich wystąpienia oraz zaproponuj działania profilaktyczne.


1.Mechaniczna obróbka pokarmu zachodzi jedynie w jamie ustnej. Dokonują jej zęby oraz język gryząc, żując i formując kęsy pokarmowe. Trawienie zachodzi zarówno w jamie ustnej jak i w żołądku. Podczas trawienia działają enzymy trawienne znajdujące sie w ślinie oraz w sokach żołądkowych, które rozkładają substancje złożone na substancje proste - białka, tłuszcze i węglowodany

2.
a) amylaza
b) lipaza
c) pepsyna

3.
a)dwnastnica
b)żołądek
c)wątroba

4.
Zawał mięśnia sercowego - martwica mięśnia sercowego spowodowana jego niedokrwieniem. Do zawału najczęściej dochodzi z powodu miażdżycy, wysokiego cholesterolu oraz choroby wieńcowej. Do zawału dochodzi przy pęknięciu, lub krwotoku jednej z żył lub tętnic układu wieńcowego.

miażdżyca - nagromadzenie się cholesterolu w tętnicach. Spowodowana jest niezdrowym trybem życia.

choroba wieńcowa- znaczne ograniczenie przepływu krwi w tętnicach wieńcowych. Przyczyną tej choroby jest najczęściej zakrzep spowodowany miażdżycą.

tamponada serca - przedostanei się krwi do jamy osierdzia, powodujące trudność w napełnianiu serca krwią. Do tamponady może nastąpić w wyniku pęknięcia ściany podczas zawału serca, przy zapaleniu osierdzia oraz poprzez urazy.

niewydolność serca - upośledzenie czynności skurczowej i rozkurczowej serca powoduje to niedostateczne zaopatrzenie komórek w tlen. Często spowodowana powikłaniami przy nadciśnieniu, oraz przy zapaleniu mięśnia sercowego.

Profilaktyka: zaprzestanei palenia papierosów, ograniczenie spożycia alkoholu, wysiłek fizyczny oraz ograniczenie zjadania tłuszczy zwierzęcych.
1 5 1