1. Pani Ania wpłaciła do banku 3000zł na rachunek oprocentowany 6% w stosunku rocznym. Po 7 miesiącach wypłaciła wszystkie pieniądze wraz z odsetkami. O ile złotych więcej zyskałby, wypłacając pieniądze po upływie roku?
2. Ile wydała na utrzymanie czteroosobowa rodzina w ciągu trzech pierwszych miesięcy roku, jeśli w kolejnych miesiącach koszty wzrastały o 1% w stosunku do miesiąca poprzedniego, a wlutym utrzymanie 1 osoby wyniosło 606 zł?
3. Do sporządzenia kompotów na zimę mama potrzebuje 10-procentowego syropu. Ile powinna zmieszać wody i cukru, aby otrzymać 6 kg takiego roztworu?
4. Tato zrobił na targo zakupy. W jednej siatce niósł 6.8 kg zakupów, a w drugiej 5.3 kg. Ile kilogramów musiałby przełożyć z jednej siatki do drugiej, aby jednakowo obciążyż ręce?
5. Żarówka o mocy 100 W świeciła w ciągu miesiąca przez 150 godzin. Ile trzeba zapłacić za zużytą energię elektryczną, jeśli 1 kWh kosztuje 0,3346? Wynik zaokrąglij do 1 grosza.
6. Łubianka z truskawkami kosztuje 9 zł. Truskawki są droższe od łubianki o 7 zł. Ile kosztują truskawki, a ile łubianka?
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!! :)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-20T19:42:08+01:00
1. po roku: 3000zł * 6%= 3000zł * 0,06= 180zł
3000zł+180zł=3180zł
po 7 miesiącach; 12-6%
7-x
x=7*6/12=3,5%
3000zł*3,5%=3000zł*0,035=105zł
3000zł+105zł=3105zł
różnica: 3180zł-3105zł=75zł
1 5 1